Nakon serije zemljotresa u Hrvatskoj, ponekad u Sjevernoj Makedoniji par njih je pogodilo i Srbiju. Jedan jačine 2,6 o Rihteru, desio se 10. maja prijepodne u Čačku, a u ranim večernjim satima nešto jači – 3,9, pogodio je Deligrad, 16 kilometara od Kruševca.

 

Naime , poznati profesor Rudarsko- geološkog fakulteta u Beogradu Dragan Milovanović, kaže da nam sve to govori da je ovo područje potencijalno moguće za zemljotrese, jer se mi nalazimo na granici dvije ploče velike. To je afrička ploča koja podilazi pod Evropu.

 

 

” Ali, ta granica nije fizički onakva kakva je danas već je to jedno područje širine par stotina kilometara, naravno dužine nekoliko hiljada kilometara. Taj proces kretanja je utvrđen prije skoro blizu 200 miliona godina. Svi mi koji živimo na planeti, plivamo na pločama koje se međusobno kreću po astenosferi. To je jedna zona koja je oko 200 kilometara ispod nas i koja je polutečna. Zemlji je spoljašnje jezgro od metala gvožda i nikla koje je tečno, a ima jedna zona koja je na nekih 200 kilometara ispod, i ona je polutečna. I, mi, u stvari, plivamo. Svijet se kreće lijevo i desno. Mi smo, na našu sreću ili nesreću na granici te dvije ploče, gdje su najintenzivniji zemljotresi i vulkani.” ističe profesor.