Prelijep recept za odličan obrok – Piletina teriyaki

Jedino što ćete moći jeste vrhunski uživati.

Sastojci: (2 osobe)

1 naranča sok
300 g piletine -file
2 kašike cvjetnog meda
2 kašike soja sos
1 cm korijen svježeg đumbira
2 kašike sezamovog ulja
2 kašike maslinovog ulja ( ili neko drugo po želji)
1 kašika sjemenki sezama
zeleni dio mladog luka

Priprema:

1. Za marinadu otopiti med, dodati soja sos, sezamovo ulje, sok narandže, sitno naribani korijen đumbira pa sve dobro promješati.

2. Piletinu narezati na kockice. Prelijemo sa marinadom i ostavimo marinirati oko pola sata.

3. U teflonskoj tavi ugrijati 2 kašike maslinovog ulja pa na ugrijanom ulju prepržimo komade piletine da se fino zapeku sa svih strana.

4. Piletinu izvaditi u tanjur.

5. U tavu u kojoj smo pekli piletinu dodati i marinadu u kojoj smo marinirali meso pa kuhati još nekoliko minuta.

6. Meso vratiti u tavu u umak i kuhati još 2-3 minute uz povremeno mješanje.

7. U međuvremenu u jednoj drugoj suhoj tavi prepržimo, i tostiramo sjemenke sezama.

8. Na piletinu dodati nasjeckane štapke mladog luka. pa promješati.

9. Posipati sa tostiranim sezamovim sjemenkama te promješati. Poslužiti vruće.