Prelijep obrok sa suhim mesom

Suho meso daje odličan šmek svakom jelu u koje ga stavite, tako da ćete biti jako iznenađeni predivnim ukusom

Sastojci:

2 mrkve
oko kilogram krompira
1 paradajz
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
250 g graška
250 ml vrele vode
200 g suhog mesa
2 kašike kečapa
150 ml mlijeka
100 g rendanog sira
vegeta, so, aleva paprika, peršun, majčina dušica-po ukusu

Način pripreme:

U malo veću šerpu zagrijati ulje, pa propržiti luk sa mrkvom i paradajzom. Potom dodati krompir isječen na četvrtine, kečap, alevu papriku pa začiniti sa začinima po želji. Miješati nekoliko minuta, pa potom dodati vrelu vodu.

Pustiti da provri (a nakon početka vrenja kuhati još 15-tak minuta), a onda dodati grašak, promješati, pa dodati mlijeko.

Posoliti, dodati majčinu dušicu pa skinuti sa ringle.

Rernu zagrijati na 200 stepeni. Pripremiti zemljanu ili vatrostalnu posudu, te u nju presuti poluskuhanu smjesu.

Odozgo poredati suho meso isječeno na manje komade pa poklopiti i staviti da se peče.

Poslije 25 minuta pomjeriti poklopac i ostaviti da se jelo fino zapeče, a višak tečnosti da uvri. Pred sami kraj pečenja, jelo izvući, posuti sa sirom i vratiti nazad da se sir lijepo zapeče.