Super pecivo za sve vrste proslava ali i za svaki dan…

Brzo i lako se sprema, a ukus je neodoljiv, isprovajte ih!

Sastojci:

brašno 800 g
kvasac 30 g
voda 300 ml
so 3 kašičice
ulje 180 ml
kikiriki 50 g
žumanca 2
susam po želji
margarin 250 g

Kako pripremiti:

Kvasac potopiti u mlakoj vodi sa kašikom šećera i kašikom brašna da nabubri. U posudu za miješanje sjediniti brašno, ulje i so. Dodati nadošli kvasac u činiju sa brašnom i zamijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na 18 loptica i svaku od njih razvlačiti u koru veličine tacne, na svaku koru namazati otopljeni margarin samo na zadnju ne, spajati po 6 kora. Dobićete 3 x 6. Razvući svaku od 3 kora u pravougaonik i sjeći kockice kao na slici. Zarezati sa dvije 4 strane, kao na slici, za vjetrenjaču. Spajati svaki kraj kao na sledećoj slici i praviti vetrenjače. U sredini svake staviti kikiriki. Vjetrenjače poredati u pleh i ostaviti da nadođu oko 1h. Premazati ih sa žumencetom, posuti sa susamom i peći na 200 C oko 20 minuta da porumene.