Jednostavne, fine i ukusne štrudlice sa filom od jabuka.

Napravite i vi fine i jednostavne domaće štrudlice sa filom od jabuka.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za koru:

100 ml vode

pola kesice praska za pecivo

1  kesica vanilin šećera

20 grama kvasca

500 grama brašna

200 ml ulja

Od navedenih sastojaka zamjesite fino, glatko tijesto sa malkom vodom. Zatim ga ostavite da odstoji oko 30 min.

Za fil:

4-5 kom jabuka

5 kašika šećera

1 kaš cimera

1 kaš. maslaca

i po želji malo mljevenih oraha ili malo mljevenog keksa

Jabuke ogulite, zatim naribajte, pošećerite ih pa ih na kratko prodinstajet na malo maslaca. Zatim pospite cimetom i orasima ili malo mljevenog keksa.

 

Tijesto podjelite na pet loptica , zatim ih razvaljate na tanje pravougaoničasto tijesto, pa premažite filom od jabuka, i onda urolajte. Zatim isjecite na oko 7 kom od jedne lotpice štrudlica. Tako uradite i sa ostatkom. Štrudlice redajte na pouljeni pleh, a zatim ih pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Pospite ih šećerom u prahu pa poslužite.