Fantastičnog okusa i mirisa, slatka gibanica kakvu do sad niste sigurno probali.

Ova slatka gibanica prava je bomba okusa, morate je probati.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

50 grama kora za pite

Za punjenje:

300 grama kiselog vrhnja

300 grama jabuka

300 grama kravljeg sira

100 grama maka

100 grama šećera

100 grama maslaca

100 ml mlijeka

100 grama mljevenih oraha

50 grama grožđica

korica jednog limuna

2 kom jaja

1 vanilin šećer

1 kaš. cimeta

 

Uzmite kalup pa onda ga namastite i stavite dvije kore tako da idu preko ruba kalupa, pa ih pospite polovicom oraha koje pomješajte sa 25 grama šećera i porskajte sa kojom kapi masti (otopite margarin), pa preko stavite koru, nju malo namasite.

Za nadjev od maka – mljeveni mak poješajte sa 25 grama šećera i vanilin šećerom , pa prelite sa kipućim mlijekom.

Za nadjev od jabuka – naribajte jabuke, propirajte na malo ulja sa 25 grama šećera, zatim im dodajte cimet i koricu limuna.

Za nadjev od sita – siru dodajte jaje, zatim 25  grama šećera, 100 ml vrhnja i grožđice.

Zatim na namašćenu koru stavite pola najdeva od jabuka, prekrite sa dvije kore tijesta koje malo namastite, pa onda na tu koru stavite pola nadjeva od sira. Zatim ponovo koru pa pola nadjeva od maka, i tako ponovite isti postupak sa preostalim nadjevim . Svaki list namažite sa maslacem. Zavrsite sa korom na kraju pa prekopite one kore koje su preko kalupa i sve zalite sa 200 ml vrhnjem. Pecite na 180 stepeni oko jedan sat.