Za ovaj recept vam je potrebno:
600 gr bijelog graha
600 gr luka crvenog
2 crvene roge paprike
1 mala kaš. soli
1 dcl Pasiranih rajčica
3 čehna bijelog luka
2 mrkve srednje veličine
1 kaš.slatke paprike
1/2 kaš. ljute paprike
1 kaš. peršuna
1 kg suhog mesa
100 gr suhe pančete
ulje

Dan prije natopite grah u hladnu vodu. Pa na dan kuhanja promjenite vodu i stavite da se kuha. Kuhanje zavisi od toga koliko je grah star . Pazite da se ne prekuha.
Grah dok se kuha isjecite sitno luk. Očistite papriku i mrkvu pa isjecite na male kockice.
Nakon toga, stavite i suho meso u hladnu vodu nek se kuha.Kuhajte ga oko nekih 20 minuta ili dok ne omekša.
Kad povrće isjeckano,a grah pri kraju, krenite sa pripremom. Luk dinstati na ulju i dinstajte ga dok vam ne zastakli. Dodajte mrkvu i opet dinstajte nekih10-tak minuta i na kraju dodajte papriku.
Pustite da vam povrće omekša. Kad je gotovo dodajte b. luk.

Kad je grah gotov 2 kašike graha odvojite, ispasirajte sa malo vode u kojoj se kuhao. Ostatak graha sa nekih dcl vode od kuhanja dodajte u povrće. Dodati pančete sijeckane na kockikce i pasirane pome, a onda dodajte i mljevenu crv. papriku, slatku i ljutu, i malo bibera.

Sve skupa prodinstat nekih 10-tak minuta, da se okusi povežu. Kad uskladite ukuse po zelji da li želite ljuto ili slanije, dodajte u to onaj grah koji ste propasirali sa vodom iz kuhanja. Grah vam ne treba da bude pregust. Ako je puno gust dodajte još malo vode u kojoj se grah kuhao.
Kad je povrće, suho meso i grah spremno i prokuhano, treba ga zapeći. U nauljenu tepsiju, a najbolje je ako imate glinenu posudu, prebacite grah. Po grahu poslažite suho meso, pospite peršunom.
Pecite na 220°C nekih 1/2 sata.