Da bi srce bilo zdravo , veoma je važno paziti na ishranu i voditi računa o stilu života i svojim navikama. Naime, prije svega je važno da izbacite sve ono što može da bude štetno da djeluje na najvažniji mišić u tijelu, a jedan kardiolog je otkrio koje stvari je on zabranio svojim najbližima.

 

Pomfrit

Na 100 g prženog krompira dolazi 8 grama trans masti, koje nisu supstanca prirodnog porijekla, već proizvod višestrukog zagrijavanja biljnih ulja. Trans masti povećavaju holesterol u krvi višestruko i tako povećavaju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

 

Bijeli hljeb

Redovno konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima poput bijelog hljeba, povećava rizik od srčanih bolesti. Visoki glikemijski indeks podiže nivo šećera u krvi, pa na osnovu toga naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih prvih faktora koji dovode do srčanog udara.

Kukurzne pahuljice

U pitanju su brzi ugljeni hidrati prepuni šećera koji čine da insulin u tijelu podivlja.

So

Višak soli u tijelu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova. Dnevno ne bi trebalo pojesti više od 5 grama soli.

Pizza

Samo jedno parče pizze sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Ako ne možete da odustanete od pizze, ograničite se samo na jedno parče jednom nedeljno, i neka to bude pizza od povrća.