Soda bikarbona i jabukovo sirče su dvije najviše korištene namirnice a niko još nije otkrio razlog zašto je ona toliko dobra i kako se može koristiti u više kombinacija. Naime, gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić je upozorio i na sodu bikarbonu koju ljudi piju na svoju ruku i savjetuju da to nije nikako pametna opcija.

 

“Ovaj stari trik, koji je poznat kod starijih osoba, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline, i onda vam se sve sabere, ali, to je i više nego pogrešna stvar. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Čovječe, kakva soda bikarbona, nemojte da pomišljate ni slučajno na te stvari?! Ona neutralizije kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga tu se apsolutno sva priča završava. Moraju da uzimaju lijekove koji imaju prologirani efekat, soda bikarbona je princip, jednostavno na kratko dejstvu, a nije baš zdrava po čovjeka”, rekao je doktor Perišić.

 

Dok s druge strane nutricionistkinja Milka Raićević dodaje da bi želudac trebalo pripaziti i unosiditi dosta vlakni koja na prirodan način vlaže : “Vlakna čuvaju naš želudac, a ja bih pečurke izbacila, sa time se ne bih nikako zezala. Teško su varljive, i rijetko ko ih podnosi. Kao i luk, u bilo kojem obliku. Sve zavisi kako je pripremljeno” rekla je. Svaki put se luk treba malo prokuhati, pa tek onda servirati i nećete moći imati problema sa probavom. Kombinujte sa sirom ili pavlakom, neutralisaće problem.