Legenda kazuje da je prvi poznati recept za belgijske vafle nastao u Parizu, u uputstvu koje je jedan poslastičar ostavio svojoj mladoj supruzi: “Umuti nekoliko jaja u posudi, začini solju i vinom. Dodaj nešto brašna i promješaj”, ali u Belgiji su vafli dobili status nacionalne poslastice i brojne oblike koji se i danas koriste.
Potrebno vam je:
  • 400 grama brašna
  • 3 čajne kašike praška za pecivo
  • pola čajne kašike soli
  • 50 grama šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žumanceta
  • 1 kašika ekstrakta vanilije a može i  1 vanilin šećer
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 4 bjelanceta
Priprema
Zagrijte tavu s poklopcem za pripremu vafla. Prosijte suhe namirnice, odnosno brašno, prašak za pecivo, so i šećer, i zajedno ih stavite u jednu zdjelu. U posebnoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanca i ekstrakt vanilije ili vanilin šećer. Istresite smjesu od žumanaca po suvim namirnicama i umiješajte. Smjesi dodajte otopljeni maslac i nastavite lagano miješati. Mikserom umutite snijeg od četiri bjelanceta u posebnoj zdjeli, pa ih polako umiješajte s ostalim namirnicama.
Ulijte dio smjese u kalup za pečenje vafla i dobićete rumene zalogajčiće. Poslužite vafle tople sa slatkom pavlakom, džemom, svježim voćem, medom ili samo s komadićem maslaca i šećerom u prahu.