Poslastica koju svi volimo , a talijani je obožavaju.

Potrebno vam je:

Za fil

10 žumanaca
100 g šećera

50 ml vode

500 g maskarponea

2,5 g želatina

Za piškote s ukusom kafe:

5 bjelanca

55 g šećera

kora pola limuna

1 g soli

2 žumanca

75 g šećera za posipanje

2 g kafe u prahu

kakao u prahu

Priprema

Pomiješajte šećer i vodu i zagrijte do 120 stepena i ulupajte žumanca. Kada dobijete šećerni sirup, polako ga dodajte u ulupana žumanca. Otopite želatin prethodno rastopljen u vodi i dodajte smjesi. Pomiješajte smjesu s maskarponeom koji ste mutili nekoliko minuta i sjedinite. Za piškote umutite bjelanca s pola šećera dodajući koru limuna i so. Umutite žumanca s preostalim šećerom i dodajte smjesi. Dodajte prosijano brašno i miješajte dok se ne upije. Oblikujte piškote, pospite šećerom u prahu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Kad se ohlade, umačite komade piškota u skuvanu kafu pa slažite u čaše red piškota, red fila i završite posipanjem kakaa u prahu.