Napravite ukusnu poslasticu koju će mnogi obožavati.

Potrebno vam je:

1 jaje
1 žumance
10 gr kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičicu šećera
1 korica limuna
malo soli
400 gr brašna
Nadjev:
200 gr maka
100 gr suvog groždja
šećera po želji

 

Priprema

U mlako mlijeko staviti kvasac i dodati šećer. Kad zapjeni dodati jaje, koricu limuna i ulje a zatim dodavati brašno i zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Pokriti da tijesto odmori. Mak samljeti dodati malo mlijeka i šećera po želji. Suvo groždje potopiti u rum.
Naraslo tijesto istresti na sto pa ga premijesiti malo i pokriti da odmori 5 min. U mak mljeven dodati ocijedjeno suvo groždje.

Dodati oko 100 ml provrelog mlijeka i izjednačiti.

Tijesto razviti u krug, pa isjeći na osmine. Na svaku osminu staviti punu kašiku maka pa pritisnuti rukom. Ostatak staviti na sredinu

Savijati svaku osmenu prema sredinu i formirati cvijet.