Ovaj kolač je idealan za dane posta.

Potrebno vam je:

– 1 šolja vode
– pola šolje šećera
– 2 šolje brašna
– 1 kašika kakaoa
– 10 kašika džema
– 100 ml. ulja
– 1,5 (jedna i po) kašičica sode bikarbone

Za fil

– 10 kašika džema

– 2 šake mljevenih oraha

Glazura:

– 50 – 100 gr. čokolade rastopiti sa 3 kašike ulja

– 1 štangla bijele čokolade i

 – 1 kašika ulja

Priprema

Uključite rernu na 200 stepeni. Pripremite tepsiju 30 x 25 ili neku približne veličine. Umutite vodu, šećer, brašno, kakao, ulje, džem, soda bikarbonu. Polovinu tijesta istresite u tepsiju i pecite oko 10 – 15 minuta. Izvadite iz rerne pa prelijte rastopljenom marmeladom u koju ste stavili mljevene orahe. Preko marmelade ide ostatak tijesta ali ga predhodno razredite sa 5 kašika vode da bi se lakše razlilo preko marmelade.
Pecite još 30 minuta ili dok ne budete sigurni da je gotovo. Prelijte rastopljenom čokoladom, išarajte bijelom.