Tikvica je biljka koja se može da gaji bez obzira imate li iskustva s biljkama. Naime, zanimljivo je da tikvice možete da posadite u kantu ili saksiju.

 

Ovo je šest savjeta kako da uzgajate tikvice na vašoj terasi. Prvo je potrebno da odaberete pravu sortu. Mi vam preporučujemo da gajite mini tikvice, koje se mogu brati odmah i da se koriste isto tako u ishrani. Kao drugo trebate da odaberete pravu posudu za tikvice. One se mogu da sade u saksije zbog toga što imaju jako plitak korijen. Zato je najbolje da koristite saksiju od dubine 30 cm, ali je potrebno hranjivo zemljište pa ukoliko ste u mogućnosti da im objezbjedite veće saksije sa više slojeva zemlje, to i uradite. Možete da koristite keramičke ili drvene saksije koje ćete redovno da zaljevate, zbog roga što tikvice vole vodu.

 

Za tikvice je potrebna zemlja koja zadržava vlagu, najbolje je bilo da napraite samo sastav zemlje za tikvice, koja će da ima oko 1/3 ilovač, 1/3 domaćeg komposta i na kraju 1/3 lišća, tako će ova zemlja da ima dovoljno minerala za tikvice, i moći će da zadržava vlagu i da vaše tikvice rastu bez problema. Također, ono što je jako bitno jeste da tikvice vole sunce, zbog toga je najbolje da saksiju stavite na neko jako sunčano mjesto, ukoliko je to moguće i da imaju barem 5 ili 6 sati sunca. Zaljevajte ih redovno jer tikvice vole vodu.