Rozacea je zapaljeno stanje kože koje pogađa od jedan do 20 posto populacije. Može se ispoljiti kao crvenilo , iritacija , ojećaj peckanja ili bockanja ali može izazvati i otoke , nejednaku teksturu kože i akne.

 

Naime, pacijenti koji imaju rozaceu znaju da je to stanje pretjerane osjetljivosti i da im koža reaguje na nadražaje iz okoline na estraman način. Među tim nadražajima mogu biti i namirnice koje unosimo. Često rozaceu pogoršavaju kafa, vino i začinjena hrana, ali to nisu jedine namirnice na koje bi trebalo da pazite.

 

” Rozaceu izazivaju hrana, stresori iz okoline i životne navike. Izlaganje sunčevoj svjetlosti, topli napici, alkohol pa čak i čokolada mogu pogoršati simptome. Ali o dve grupe namirnica se manje priča a takođe izazivaju upale na koži “- navodi Vivijan Ši, profesorka dermatologije na Univerzitetu Arkanzas.

 

Hladna pića, začini koji se nalaze u senfu ili cimet, takođe mogu da pokrenu rozaceu. Ali i namirnice u kojima se nalazi formaldehid, što zvuči “strašno”, ali hrana ga prirodno sadrži u malim, mikroskopskim količinama. Pomorandže, kruške, banane, kao i mlečni proizvodi, meso i riba mogu da pogoršaju rozaceu.

” Svaki slučaj rozacee je za sebe, i zato je važno da svaki pacijent zna šta su njegovi okidači za pogoršanje stanja. Ako pijete kafu s mlijekom i nakon toga se zacrvenite, probajte da izbacite najprije mlijeko, potom kafu i utvrdite šta od ta dva je izazvalo crvenilo na licu “- kaže profesorka Ši.