Prošla godina 2020. će biti upamćena po jako velikim brojem zemljotresa koji su pogađali veliki dio regije, a sve se to nastavilo i u 2021. godini. Sve je ovo krenuo od Albanije i januara 2020. godine kada je pogodio veliki zenljotres koji je uspio da poruši stario dio Tirane, a bilo je i smrtnih slučajeva i pričinjena je i velika materijalna šteta.

Stručnjaci su tada rekli kako se od ovoga ništa ne bi desilo, da nije u pitanju stara gradnja, kao i pronevjera dokumenata gdje su izgrađeni hoteli u starom dijelu grada. Za sve one koji ne znaju, oni dobiju dozvolu za 5 spratova, a naprave hotele od 8 ili 10 spratova, pa građevina bude nestabilna. Zatim veliki zemljotresi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj.

Sve se slično nastavilo u novoj godini, veliki potres je pogodio Hrvatsku, tačnije Petrinju, gdje je 5 osoba poginulo a 2 su bile maloljetne. Ali tu nije bio kraj, veliki zemljotresi su se dešavali i u idućim danima u  središnjem dijelu Hrvatske, a da sve nije slučajno pokazuje i veliki zemljotres koji se sinoć desio, a kada je najmanje 10 osoba poginulo.

Veliko ostrvo u Indoneziji, Sulavesi bio je pogođen velikim zemljotresom, a kako saznajemo zemljotres je bio jačine 6,3 po Richteru i na dubini od 10 kilometara.