Fenomenalna slojvita kraljevska pogača koju morate probati!

Ova kraljevska pogača punjena je šunkom, špinatom i ajvarom!

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za pogaču:

1 kg brašna

2 kom jaja

250 ml mlijeka

250 ml vode

jedan kvasac

1 kaš. šećera

2 kaš soli

1 kaš sirćeta

50 ml ulja

i jos:

150 grama maslaca za premaz

Od navedenih sastojka zamjesite tijesto, a zatim ostavite da odstoji oko 15 min. Nakon toga podjelite tijesto na 10-12 loptica. Svaku lopticu razvaljate tanko na istu veličinu, pa svaki pramžite sa otopljenim maslacem.

Sastavite po dvije kore pa malo još razvucite.

 

Za nadjev:

2 kom jaja

100 grama šunkarice

150 grama špinata

150 grama sira

3 kaš.  ajvara

i još:

malo pavlake i jedno jaje (umućeno za preliv)

Špinat obarite pa isjecite. Dodaj mu jedno jaje i pola sira . Za drugi nadjev pomješajte ostatak sira, jaje i  šunkaricu. a za treći nadjev ide 3 kaš ajvara po potrebi malo više.

 

U pdmažanu tepsiju stavite prve dvije spojene kore, preko rasporedite dio nekog fila, u zavisnosti koliko kora ste dobili tako i raspoređujete nadjeve. Ako ste dobili 6 kora onda podjelite sva tri nadjeva na da dijela. S tim što završite sa korom preko. Kod mene je bilo 11 (odnosno 4 spojene i jedna viška) kora. Tako sam na prvu stavila špinata pola, na drugu sirni namaz,  na treču ajvar i opet špinat i zavšila sam sa jednom korom preko. Pogaču onda isjecite u kocke i prelite sa pavlakom. Pohaču onda pecite oko 40 min na 200 stepeni, a zatim još 20 min nako što je porijete folijom ili sa papirem za pečenje!