PITA S TIKVICAMA – TOLIKO JE UKUSNA DA NESTANE U SEKUNDI

Ova pita mi je jedna od omiljenih. Jako je ukusna i zasitna, svi je u porodici volimo. U nastavku slijedi recept – i vi biste trebali napraviti ovu pitu jer je zaista slasna i fantastična!

Potrebno:

  • 80 dkg mekog brašna
  • mlaka voda po potrebi
  • žlica maslinovog ulja
  • žlica soli

Nadjev:

  • kilogram mladih tikvica
  • 3 jaja
  • 3 žlice kisele pavlake
  • bijeli i crni biber na vrh noža
  • žlica soli

+ 120 grama masla i ulja

Postupak:

Prosijte brašno i dodajte žlicu soli i žlicu maslinovog ulja a zatim postepeno dodajite mlaku vodu pa zamijesite tijesto. Podijelite na 2 kuglice i nauljite pa prekrijte najlonskom folijom.

Ostavite da odstoji pola sata.

Izrendajte tikvice pa ostavite da se procijede a onda ih ocijedite rukama i dodajte pavlaku, jaja, crni i bijeli biber. Promiješajte nadjev tačno prije nego što ćete razvući kore kako ne bi pustilo vodu.

U međuvremenu maslo otopite i izmiješajte s uljem.

Razvucite koru na pobrašnjenu površinu i popršćite mlakim maslom.

Samo krajeve razvlačite a onda kad ih istanjite nanesite nadjev i opet popršćite maslom pa preklopite.

Ponovo poprskajte maslom istanjite i preklopite.

Krajeve vucite sve dok se više ne može razvući i povremeno popršćite maslom pa presijecite nožem sredinu kako biste dobili veliki krug.

Jedan kraj presjecite i poredajte pitu u pleh pa popršćite s malo masla.

Pecite na 250° 40ak min dok ne porumeni.