PITA OD JABUKA SA FILOM OD PUDINGA – tako osvježavajući desert sa prelivom kojeg morate probati !

Veoma sočna i pravo osvježavajuća promjena da vašoj trpezi koja će zadovoljiti svačiji ukus – pita od jabuka !

Namirnice su :
3 šoljice brašna
1 šoljica masti
2 jaja
1 dl mlijeka ili vrhnja za kuhanje
pola šolje šećera
prstohvat soli
vrećica praška za pecivo
vrećica vanilin šećera

Za nadjev :
7-8 jabuka
1 šoljica šećera
3/4 šoljice krušnih mrvica
cimet
muškatni oraščić
Preliv:
6 dl mlijeka
5 kašika šećera
50 ml vode
vrećica pudinga od vanilije
Jabuke ogulite i nasijecite na kriške. Pospite ih šećerom, muškantnim oraščićem, cimetom i  mrvicama. Ostavite ih da malo odstoje.
Za pripremu tijesta u brašno dodajte šećer,so, vanilin šećer i prašak za pecivo . Dobro izmiješajte te dodajte jaja,mlijeko i  mast . Zatim zamijesite glatko tijesto.
Četvrtinu tijesta stavite sa strane, a ostatak razvaljajte na debljinu od 2 mm i prebacite na namašćeni lim. Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite jabuke.
Od ostatka tijesta isijecite  trake i stavite ih na jabuke poput rešetke. Pecite to nekih 25 min  na 180 stupnjeva, sve  dok pita ne porumeni.
Dok se peče napravite puding prema uputi ,  neka bude malo rjeđi (sa 6 dl mlijeka i 50 ml vode).
Kada se puding zgusne i postane kremast, ostavite  10-ak minuta da se stvori korica.
Koricu onda uklonite u tankom sloju pa kašikom pitu  namažite pudingom.