PARADIŽOT- NEMA UKUSNIJE A LAGANIJE POSLASTICE KOJE ĆE VAS DOBRO OSVJEŽITI U OVIM VRUĆIM DANIMA !

MNOGI I NE ZNAJU O KOJOJ JE POSLASTICI ZAPRAVO RIJEČ IAKO SU JE MNOGO PUTA JELI. zAPRAVO RADI SE O RIŽI SA MLIJEKOM TE JOŠ NEKIM NAMIRNICAMA KOJI JOJ DAJU POSEBAN UKUS I ŠMEK.

Ovaj recept je dovoljan za 4 osobe (porcije) .

 
Sastojci:
3 žumanjka
4 kašike šećera
1/ 2 litre mlijeka

petit beurre keks
1 vanilin šećer
5 bjelanjaka

Priprema:
Žumanjke umutite mikserom  sa šećerom dok ne dobijete gustu smjesu, a mlijeko stavite u lonac sa 2 kašike šećera u koji ste dodali vanilin šećer. Pustite mlijeko za prokuha.
U drugoj posudi mutite snijeg od bjelanjaka, a keks poredajte na dno u veliku staklenu posudu.
Kašikom odvajajte snijeg od bjelanjaka i nakratko ga stavljajte u prokuhalo mlijeko, zatim kuglice od snijega nakon minute okrenite na drugu stranu dok ne poveća volumen i odmah ih složite na kekse.
Smjesu od žumanjaka i šećera dodajte u preostalo mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Prelijte tu smjesu preko kuglica od snijega i stavite u frižider na 3 sata da se ohladi.
Na kraju pospite paradižot  naribanom čokoladom.