Sigurni smo da želite da uzgajate najukusniji i najveći paradajz i želite mnogo više plodova. Na mjesto za sanju paradajza stavite ovih nekoliko stvari i očekujte najbolji rod ikada.

 

RIBLJA GLAVA

Riblje glave se već dugo koriste kao prirodno đubrivo u vrtu. Njihova popularnost u sadnji paradajza nije mit koji treba razbiti. Radi.Njihovim raspadom oslobađaju se azot (N) (dušik), kalijum (K) ali i mnogi bitni elementi u tragovima, kalcijum (Ca) i fosfor (P).

ASPIRIN

Bacati 2-3 tablete aspirina u otvor – cijelu tabletu ili mljevenu; ovo je za jačanje imuniteta biljaka, a takođe pomaže u odbacivanju bolesti poput plamenjače i povećava rod paradajza. Salicilna kiselina, je razlog zašto djeluje

TOZ OD KAFE

Umjesto da prospete toz poslije ispijene šoljice kafe, upotrijebite ga u vašoj bašti. Pola šolje toza od kafe dodajte u 2 litra vode pa ostavite da stoji 24 sata. Možete ga sipati pravo uz korijen biljke, a da je ne oštetite, a neće ni štetiti djeci koja se igraju u bašti.

SODA BIKARBONA

Djeluje i zaista je dobar trik (pogotovo kada uzgajate paradajz u čašama) ako želite slađi paradajz.
Jednostavno pospite malu količinu sode bikarbone oko dna biljaka. Soda bikarbona će se apsorbovati u tlo i sniziti razinu kiselosti, čime ćete dobiti paradajz koji je sladak i pikantan.