OVU TORTU SE MORATE USUDITI NAPRAVIT – Odlična i je svi je vole!

Torta kakvu do sad niste sigurno probali, ali sad je prava prilika.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za koru:

12 kom bjelanjaka

400 grama šečera

1 kaš. sirćeta

 

Za fil:

12 kom žumanjaka

12 kaš šećera

1 litar mlijeka

3 kom pudinga od vanilije

150 grama mljevenih oraha

150 grama mljevene plazme

1 margarina (250 grama)

 

i još:

500 ml pavlake za ukras

 

Za koru umuite bjelanje u čvrst šne i dodajite postepeno šećer, a pred kraj mućenja dodajte i sirće. Smjesu pecite u velikom pehu obloženom pek papirom na 150 stepeni.  Koru susite oko 1h a zatim samnjite temp na 100 stepeni i sušite još pola sata.

 

Za fil umutite žumanjeke sa šećerom, pola mlijeka i pudingom. Ostatak mlijeka stavite da zakuha pa onda skinite sa vatre i dodajte umućena žumanca i puring, dobro izmješajte da nema grudvica i onda vratite na laganu vatru uz konstantno mješanje dok ne dobijete gusti krem. Gotov krem skinite sa vatre pa dodajte margarin da se otopi. Zatim fil podjelite na dva dijela, u jedan dio ostavite žuti, a u drugi dio mljevenu plazmu i orahe.

 

Gotovu koru presjecite na da dvijela, pa zatim dilujte kolač, kora, fil jedan, fil dva, ponovo kora pa fil jedan i fil dva. Kolač ukrasite sa umućenom pavlakom. Kolač ohladite i onda služite.