OVO JE RECEPT ZA VRHUNSKU BAKLAVU! BRZO SE PRAVI I JOŠ BRŽE POJEDE
U potrazi za najboljim receptom za baklavu, naišli smo na ovaj i izdvojili ga kao najbolji. Baklava spremljena prema ovom receptu naprosto je najsočnija i najukusnija koju ćete ikad okusiti. Definitivno vrijedi svakog truda, mada se i ne sprema puno vremena a vjerujte nam na riječ – brže će se pojesti nego što vam je trebalo da je napravite. Morat ćete pripremiti i sastojke za drugu turu!
Potrebno:
- 50 dkg gotove kore za baklavu
- 1 dl ulja za premazivanje
- 25 dkg mljevenih oraha, 25 dkg sjeckanih oraha
- 3 žlice prezle
- dodatnih 125 ml ulja i 125 grama maslaca za zaljev
Zaljev:
- 8 dl vode
- sok od polovice limuna
- 80 dkg šećera
Postupak:
Najprije pripremite zaljev – kuhajte vodu zajedno sa šećerom oko 20 minuta pa pred kraj dodajte limunov sok. Ostavite da se hladi i u međuvremenu pravite baklavu jer se slijedi pravilo ‘vruća baklava-hladan zaljev’
Nauljite tepsiju i izrežite kore na veličinu tepsije, promiješajte orahe i prezlu pa redajte 3 kore u tepsiju svaka premazana uljem i pospite četvrtu koru miksom oraha i prezle (oko 3 žlice) pa premažite petu uljem. Redajte do kraja tako: kora premazana uljem-kora posuta orasima… Na samom kraju premažite 3 kore uljem. Ostavite jednu koru sa strane.
Isjecite baklavu po dijagonali na rombove i ugrijte 125 ml ulja i isto toliko grama maslaca pa prelijte preko baklave. Stavite na baklavu koru koju ste odvojili
Pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni 50 minuta – prvih 10 min pecite na 220 stepeni pa smanjite na 180 i pecite na toj temperaturi idućih 30 minuta.
Po isteku vremena, ponovo pojačajte na 200 stepeni i nastavite peći 10 min.
Izvadite iz pećnice, gornju koru skinite i prelijte ohlađenim zaljevom. Poklopite drugom tepsijom kad se upije zaljev na 10 min i ostavite na sobnu temperaturu da se hladi pa ostavite u hladnjak prekrivenu alu-folijom