Televizijska publika je imala priliku da pogleda drugu epizodu dokumentarno igrane serije “Jovanka Broz i tajne službe”, koja je kroz deset epizoda prati život put Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, koja je bila i poslijednja, četvrta supruga Josipa Broza Tita.

 

Jovanka je bila mlađa od Tita 28. godina , a romansa je počela dok je on još bio u braku sa trećom suprugom Hertom Has. Njegovi saradnici su govorili da je njihov ljubav bila strasna i često toliko glasna da je sekretar partijske organizacije Vrhovnog štaba morao da ode kod Tita i da mu skrene pažnju. Njemu je Tito odgovorio, “Marjane, ja ne mogu bez nje.” Prvo je počela kao Titotva sekretarica. Bila je i studentkinja francuskoj jezika , pričala je dva jezika. Ona je sa njim išla na ratne linije, u rovove, spavala na zemlji, pešačila kilometrima, boravila u pećinama tokom bombordovanja, bila je također na tajnim zadacima i mijenjala identitet.

 

Bila je klasično lijepa, njihova prva godina ljubavi je bila godina svađa i i živeli su u partizanskim logorima gde nije bilo klasičnih zidova pa se sve čulo. Također, njihove svađe su bile stranstvene, kad se jednom prilikom Tito požalio svom ličnom prijatelju Đuri Šoancu i ispričao mu zašto se svađa sa Davorjankom on mu je savjetovao “Druže Tito, ja bih nju streljao!”.