U današnjem postu vam donosimo pomalo jezivu sliku. Naime, nakon što je Susanta Nanda iz Indijske službe za šume objavio sliku neobičnih prstiju njegova objava je postala viralna na društvenim mrežama. On je korisnike društvene mreže upitao da li mogu da pogode o kojoj se životinji radi, a onda su krenula brojna nagađanja.

Na ovoj slici se naime vide prsti sa noktima kako proviruju ispod debelog drveta, a mnogi su pisali da pripadaju šimpanzi , languru a neki su pisali i da je riječ o gorili. Svi odgovori su bili netačni.

 

 

Nakon što niko nije mogao da otkrije o čemu je zapravo riječ, Nanda je otkrio da je riječ o pečurkama koje se zovu mrtvački prsti. Neobično ime dobile su jer izgledaju baš poput prstiju mrtvaca, a inače rastu od dvije do pet zajedno. Česte su u šumskim predjelima, a najčešće rastu iz palih debala i trulih panjeva, posebno bukve i hrasta. Riječ je o gljivama koje nisu otrovne, ali se zbog svoje drvenaste strukture ipak ne konzumiraju. Takođe rastu u našim šumama, a ima ih i u susjednim državama.