Poznati seizmolog Slobodan Nedeljković rekao da ja strahuje od zemljotresa jačine kao što je bio u Turskoj i Siriji. Srbija može da kontroliše svoju seizmičnost. Znanje i mogućnosti su takve da mi možemo da prođemo sa štetama, ali nikako ne smijemo da imamo ljudske žrtve i rušenje zgrada – rekao je Nedeljković. On je objasnio kako je turska seizmologija svjetskog nivoa, ali da je problem zemljotres koji može da se pojavi jednom u 500 ili 1.000 godina, odnosno, zemljotres magnitude 7,5 stepeni:

 

” Prvi zemljotres je iscrpio otpornost tih objekata, međutim poslije njega dešava se odmah novi zemljotres, koji i dalje razara tu zgradu koja više nema one kapacitete – naglasio je Nedeljeković. ” Najbitnije je da se regulativom propiše kako da se branimo. Nije uvažen problem združenosti zemljotresa i zbog toga građevinski rizik nije postavljen na svjetskom nivou – kazao je Nedeljković.

 

Ovaj stručnjak objašnjava da je takva situacija i u Srbiji, te da se zgrade grade na način da izdrže jedan zemljotres, a to se , po njemu, mora promijeniti, jer se kod nas pojavljuju združeni zemljotresi.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here