Svi volimo onaj mekani osjećaj na koži kad se obrišemo peškirom. Šteta što on ne traje dugo vremena nego postaje grublji. Svi islimo ako stavimo više omekšivača da omelša peškire.

 

Ovo su trikovi:

Odbacite omekšivač

Hemikalije iz omekšivača mogu zapravo da oštete tkaninu i učine da vaši peškiri svakim pranjem budu sve tvrđi. “Umjesto toga, ubacite tenisku lopticu u bubanj veš mašine da ih ravnomerno miješa i vrati im mekoću”, savjetuje Kohen.

Perite u hladnoj vodi

Mogli biste da padnete u iskušenje da peškire ubacite na najvišu temperaturu jer ipak ih valja temeljno oprati. Kohen kaže da je to prva i glavna greška koju ljudi čine. Peškiri se peru u hladnoj vodi jer se tako sprečava skupljanje po šavovima, boje ostaju postojane, a čak se i neke mrlje bolje skidaju na niskim temperaturama.

 

VEŠ MAŠINU, peškiri, pranje peškira, kako da peškiri budu mekani, mekani peškiri

Ne sušite predugo

Namena peškira jeste da dobro upijaju vlagu, zato njima nije potrebno dugo da se osuše. Ukoliko koristite mašinu za sušenje veša, peškire stavite na najkraći ciklus. Još je bolje ako ih “dovršite” napolju na svežem vazduhu.

Ne sipajte deterdžent otprilike

Svaka marka i vrsta ima svoja pravila i uputstva na poleđini ambalaže. Ta uputstva je korisno s vremena na vrijeme pročitati i ponašati se u skladu s njima. Nećete ništa postići ako koristite veću količinu, bilo tečnog ili deterdženta u prahu. Naprotiv, zbog toga vaši peškiri postaju tvrđi nego što su bili.