Kako se tvrdi ovaj recept je napisala lično kraljica Elizabeta II i to davne 1959. godine tadašnjem amričkom predsjedniku Dvajtu D. Ajzenhaueru, koji je bio sa suprugom Mami u dvorcu Balmoral da posjeti Elizabetu II, a za doručak su im servirane takozvane drop scones, odnosno škotske palačinke.

 

 

Potrebno vam je

4 šoljice brašna
4 kašike šećera u prahu
2 šoljice mlijeka
2 jaja
2 kašičice sode bikarbone
3 kašičice vinskog praška za pecivo
2 kašike istopljenog putera

priprema

Umutite jaja, šećer i polovinu potrebne količine mlijeka. Dodajte brašno u umućenu smjesu, pa ponovo miješajte, dodajući i preostalo mlijeko, sodu, prašak za pecivo i maslac. Tijesto treba da bude gušće od smjese za obične palačinke. Pravite manje krigova na tavi čije se dno ne lijepi. Podmažite ga uljem, sačekajte da se dobro zagrije i počnite da pržite palačinke. Kada se na njihovoj površini pojave mjehurići, okrenite je i pecite na drugoj strani još oko 30 do 60 sekundi, odnosno dok ne porumene.