Uzgoj gljiva je postao jako unosan posao, na kojem se može zaraditi i veliki novac. Naime, iz udruženja Ljekovite pečurke Kosmoj, koji svu djelatnosto bavljaju preko poljoprivrednog gazdinstva Miloš Janjić iz Mladenovaca su otkrili koje ljekovite gljive se najčešće gaje kao i koliko može mjesečno da se zaradi.

 

Iz Udruženja navode u najširoj upotrebi je ljekovita gljiva reiši koje ima kod nas po šumama. Osim nje vrlo često se koristi šitake koja ostim toga što je ljekovita isto tako je i vrlo ukusna gljiva. Kod nas šitake nema u šumi ili je vrlo rijetka i uglavnom se gaji u vještačkim uslovima.

 

“Ljekovite su i sve jestive šumske gljive koje ne mogu da se gaje kao sto su lisičarka, vrganj i tartufi. Na žalost proizvodi od ljekovitih pečuraka koje možete naći kod nas u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama su uglavnom uvoz iz Kine, koja nudi dosta jeftinije proizvode i dominira na svjetskom tržištu, a kvalitet tih ljekovitih pečuraka je diskutabilan zbog velike zagađenosti kod njih i načina same proizvodnje”.

Kako kažu ljekovite gljive su novina kod nas i nemaju široku upotrebu.