Jako divan i ukusan kolač sa dvije kreme, nazvan Svjetionik.

Isprobajte i vi ovaj ” Svjetionik ” sa oblatnama, preliven čokoladom.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

2 kore oblatne

oko 22 kom keksa Rolera ili Batons keksa, imga još pod nazivom punjeni štapići

Za oba fila:

400 grama petit kesa

250 grama šećera

250 grama margarina ili maslaca

250 ml vode

150 grama oraha

2 vanilin šeć.

2 reda tamne čokolade

 

Za ova fila prokuhajte šećer sa vodom, pa dodajte margarin da se otopi, tome dodajte mljeveni keks, orahe i vanilin šećer, kratko prokuhajte pa skinite sa ringle.

Smjesu podjelite na dva dijela. U jedan dio dodajte čokoladu da se otopi i izmječajte.

 

Mliješna krema:

250 grama mlijeka u prahu

200 ml vode

100 grama bijele čokolade

150 grama šećera

150 grama margarina

koja kap extrakta vanilije

Za mliječnu smjesu stavite vodu se skuha sa šećerom, dodajte onda margarin i čokoladu da se otopi, pa dodajte mlijeko i brahu i brzo mjepajte da ne dibijete grudvice, zatim dodajte malo extrakta vanilie, još kratko kuhajte uz mješanje, pa skinite sa vatre.

i još za glazru:

150 grama tamne čokolade

4 kaš. ulja

 

Zatim slažite kolač, na prvu oblatnu stavite prvo tamni dio fila, zatim ponovo kora, pa onda svijetli dio fila. U ovaj fil utisnite sa drvenom kašikom utore odprilike oko 7 redova. U njih stavite roler keks. Na to sve stavite mliječnu kremu preko, stim da prvo punite prostor izmješu keksa pa onda stavljate na keks jer se smjesa malo radvaja dok se ne stisne. Kolač onda ostavite da se stine. Pa prije služenja ga prelite sa otopljenom čokoladom.

kolač svjetionik