ovaj mladić iz Hrvatske poželio je da posjti Srbiju pa je zbog situacije sa korona virusom na društvenim mrežama pitao da li postoji neka varijanta jeftinijeg PCR testa, i da li se zna da li će Srbija da otvori granice za građane iz EU. Veoma brzo su mu nakon ovih pitanja korisnici počeli da dijele savjete, dijelili sa njim neke cake, ali su ga i upozorili kako stvari stoje sa kolima koja na sebi imaju hrvatske tablice.

 

” Planiram putovanje iz Hrvatske u Srbiju na ljeto, tačnije od 31.7 do 7.8. Bio sam jednom samo u tranzitu kad sam putovao do Bugarske i strašno mi je bilo žao što nisam posjetio Beograd. Long story short, zanima me kakvo je opšte stanje u zemlji što se tiče znate već čega. Ima li naznake da će se do tog datuma otvoriti granice za državljane EU? Koliko sam sad upućen, brzi antigenski test ne vrijedi, samo PCR koji je užasno skup za jedan štapić u nosu koji vrijedi samo 48 sati. Uz to, čisto iz znatiželje, što znači “u tranzitu”? Našao sam na nekim stranicama da se u Srbiju može bez ikakvih testova i opet van ako je sve to unutar 12 sati uz dokaz da ste u državi proveli manje od 12 sati. Kako to dokazati? Jel’ se dobije nekakav papirić na granici ili šta? Ako neko ima iskustva, biću veoma zahvalan na odgovoru’‘ – napisao je momak iz Hrvatske.

 

 

Počeli su mu se javljati da ga savjetovali: ” Uđi kroz Bosnu, moj drug jedan (gastarbajter) je relativno skoro dolazio iz Austrije. I da bi izbjegao pcr test ili karantin prošao je kroz Bosnu, i kroz nju ušao u Srbiju”– napisao je jedan korisnik, a na taj mkomentar se nadovezao drugi korisnik koji je opisao svoje iskustvo: ” Ja sam išao u Istru na par dana i u povratku mi je trebao PCR test iako sam državljanin Srbije. Zato sam ušao kod Brčkog u Bosnu pa iz Bosne u Srbiju i zaobišao karantin u povratku. U međuvremenu, čuo sam da su i srpski carinici na granici sa Hrvatskom krenuli da gledaju kroz prste i da su neki moji prijatelji stranci ušli bez provjere testa u Srbiju. U Beogradu je od 1. juna situacija opuštenija nego u Hrvatskoj. Na primjer, splavovi rade svaki dan od 18-24 ”. Sljedeći korisnik je dao odgovor na pitanje koje i nije bilo postavljeno, a povezano je sa odnosima Hrvatske i Srbije: ”Pa, vidi, jedno je sigurno – niko te neće tući što si Hrvat a vjerovao ili ne, čak ti ni auto neće niko izgrebati!” – ukratko je objasnio momak iz Srbije.