Ukusni kolač bez jaja i mlijeka.

Potrebno je: (šolje 300ml)

– 1 šolja vode
– pola šolje šećera (može i manje)
– 2 šolje brašna (meko, ali se može mješati oštro i meko)
– 1 kašika kakaoa
– 10 kašika džema bilo kojeg
– 100 ml. ulja (ili otprilike malo manje od pola šolje)
– 1,5 (jedna i po) kašičica sode bikarbone

Za fil:

– 10 kašika džema/marmelade (najbolje ako imate neki svetliji)

– 2 šake mljevenih oraha (ne morate dodavati)

Glazura:

– 50 – 100 gr. čokolade rastopiti sa 3 kašike ulja (količina od 50 gr. čokolade je sasvim dovoljna ali može i više)

– 1 štangla bijele čokolade i 1kašika ulja

Priprema:

Prvo uključite rernu na 200 stepeni. Pripremite tepsiju 30 x 25 ili neku približne veličine.

Umutite vodu, šećer, brašno, kakao, ulje, džem, soda bikarbonu. Polovinu tijesta istresite u tepsiju i pecite oko 10 – 15 minuta. Izvadite iz rerne pa prelijte rastopljenom marmeladom u koju ste stavili mljevene orahe. Preko marmelade ide ostatak tijesta ali ga predhodno razredite sa 5 kašika vode da bi se lakše razlilo preko marmelade. Pecite još 30 minuta ili dok ne budete sigurni da je gotovo. Prelijte rastopljenom čokoladom, išarajte bijelom.