U današnjem članku vam donosimo tri najpopularnija imena koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji ali i njihova značenja. Prvo ime je Sara, izvedeno od riječi sarai što znači vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna. Ono je u raznim varijantama jako popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.

 

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim time ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira. Izvedeno je od njemačke riječi ermen – što znači cijeli i univerzalan. 

 

Hana ovo je ime arapskog porijekla i ima značenje razumijevanja iskusna pametna žena Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane što znači milost. Ovo se ime u raznim oblicima može naći u mnogim jezicima, a najzustepljenije forme u Evropi su Hana, Hanna, Hannah. Ime Hanna (Hannah) je u prvoj polovini 20. vijeka je bilo umjereno popularno ime u Češkoj i zemljama sjeverne i centralne Evrope, a posebni u Njemačkoj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here