OTVORENI BUREK SA ZANIMLJIVIM NADJEVOM – priprema bureka na ciprski način će vas oduševiti!

Ukusan i fin burek na jedan novi i drugačiji način!

Sastojci :
7 tankih kora za pite
4 kašike  maslinovog ulja
100g sirnog namaza
100g feta sira
1 čehna bijelog luka ( sitno nasjeckan)
2 manje tikvice(pečene na grill tavi)
3 jaja
sol,biber
1 kašika  maslinovog ulja za nadjev
1/2 kašikice nasjeckanog bosiljka
1/4 kašikice suhe mente

 

Priprema
Priprema  tijesta : Svaku posebno koru za pitu  premažite uljem i slažite jednu na drugu .Prerežite ih po pola okomito i uzdužno tako da dobijete 4 kocke.Svaku kocku opet presijecite na pola kao i veliku koru da dobijete 4 male kockice .Kockice složite jednu do druge u nauljenu posudu ,tako što ćete lagano podići  stjenke svake kocke .

Napravite nadjev: Tikvice nasijecite na fete/posolite ,pobibeite i lagano nauljite te  ih ispecite na grill tavi da malo omekšaju. Ponavite  postupak dok ne ispečete sve tikvice.Nasijecite  tikvice na što sitnije .Pomiješate sve sastojke za nadjev ,pazite da ne presolite  jer  feta sir zna biti veoma slan.
U svaku kockicu stavite 1 kašiku  nadjeva .Prije pečenja premažete krajeve pite maslinovim ulje.Pecite  nekih 30 min u zagrijanoj pećnici na 200C .