Kako je počela pandemija s korona virusom svi su u strahu da ne dobiju virus. Svi su zaboravili špansku groznicu koja je odnijela preko 100 miliona života, ili AIDS koji je također odnio na milione života, ili neke kardiovaskularne bolesti te tumor, koji redovno odnose na milione ali se o tome rijetko piše.

 

Novi soj ptičijeg gripa u drugom je mjesecu identifikovan kod neliko Rusa , uskoro će mutirati i moći će da se prenosi sa čovjeka na čovjeka što je veoma zabrinjavajuće izjavila je Ana Popova , šef nadzornog tijela RF Rospotrebnadzora.

 

Ona je izjavila: ” Ovo je jako veliki problem u najavi, ali je odlična stvar što su naši stručnjaci i doktori koji usko sarađuju sa njima ovo sve jako brzo otkrili. ”

Iako se ljudi mogu zaraziti drugim podtipovima ptičijeg i svinjskog gripa, još uvijek nije naglašeno kada bi moglo definitivno da se desi sve ovo. Dodaje da je mutacija u toku i da je ništa ne može da spriječi da se razvije ali da oni već sada u saradnji sa labaratorijskim centrom “Vektor”, imaju jako dovoljno vremena da razviju vakcinu za nadolazeću bolest.