Sobne biljke izgledaju ljepše u sobi ali je manje poznato da su opasne po zdravlje posebno djece. Sokovi pojedinih biljaka koje su kod nas popularne mogu da izazovu sljepilo, opadanje kose ili ozbiljna oštećenja bubrega. Neke od tih biljaka su:

 

Fikus

Poznat i pod nazivom Benjaminovo drvo, fikus je vrlo česta ukrasna biljka, ali u svom lišću ima mliječni sok koji je otrovan. Postoji oko 800 podvrsta fikusa, a gotovo sve vrste u dodiru s kožom izazivaju oticanje i svrab. Ako dođe do trovanja, potrebno je posjetiti ljekara koji će propisati nešto za alergije i upale.

Paprat

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smijete da držite u spavaćim sobama.

 

Kroton

Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je vjerovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mliječnu tečnost koja može da izazove iritaciju na koži. Ukoliko ta tečnost dospije u krvotok, može da dođe i do smrtnog ishoda.