Donosimo vam detaljna upustva za osnovno tijesto za pitu.

Za tijesto vam je potrebno:

jedan kg brašna

1/2 litra vode

prstohvat soli

jedno jaje

Ovo je osnovno tijesto, od prilike za jednu srednje veliku pitu potrebno vam je pola kg do 600 grama brašna.

Brašno prosite u dublju posudu ili vanglu , ono treba da bude sobne temperature. Rukom u srediti napravite udubljenje i stavite sol i jaje, zatim desnom rukom mjesimo lagani u krug a lijevom po malo dosipamo vode. Mjesimo u krug i brašno okole će polako da pada prema unutra, a vi i dalje mesjite i dodajte vodu. Tijesto dok mješajte ne treba da bude previše vodesnasto već srednje i ljepljivo, kad dođete do dijela da vam ostaje jako malo brašna prestanite sa dodavanjem vode i pređite da mješajte tijesto sa dvije ruke. Kad je već malo očvrslo (ne smije biti previše tvrdo), tijesto prebacite na pobršanjenu radnu polču i nastavite da mjesite sa dvije ruke, i po malo dodajtemo brašno. Zatim kad prestane da bude ljepljivo, tijesto podjelite na tri manje loptice. Još malo ih umjesite sa brašnom da budu glatke. I ostavite da se odmaraju oko 10 min.

Nakon toga ih premjesite i malo razvaljate i pouljite i ostavite da stoje na toplom oko pola sata.

Stol prekrite sa stoljnjakom i malo pospite sa brašnom na sredini i prebacite jednu lopticu/tijesto, pobrašnite ga malo i oklagijom razvaljate na omjer oko 50 cm. Jufku pouljite pa jedan kraj lagano poćnite razvlačiti prema krajevima stola. Razvučenu juku poprskajte sa malo ulja, stavite nadev koji želite, zavisno koju pitu pravite. Fino razvucite krajeve pa onda urolajte tako što podinete stoljnak , zatim presjecite nožem i redajte u tepsiju koju ste malo namastili. Zatim to uradite i sa ostalim korama.

jufka

 

Evo recept za sirnicu OVDJE. 

1 COMMENT

Comments are closed.