ORIGINALNA GRČKA BAKLAVA – prija jer nije mnogo slatka !
Predivna i jako ukusna grčka baklava koju kad jednom probate često ćete praviti baš nju!
Sastojci
1/2 kg tankih kora za baklavu
Nadjev:
9 jaja
30 dg šećera
300 ml ulja
300 ml čvrstog jogurta
30 dg mljevenih oraha
1 i pol prašak za pecivo
Agda
50 dg šećera
8 dcl vode
2 vanili šećer
2 limuna
Priprema:
Jaja (9) umutite sa 30 dg šećera. Mutite dok ne dobijete svijetlo žutu i pjenastu smjesu. Polako dodajte 300 ml ulja i cijelo vrijeme miksajte na srednje jakoj brzini. Dodajte jogurt, mljevene orahe pomiješane sa praškom za pecivo.
Veliki duboki pleh malo poulijte i stavite 2 kore, prelijete sa malo nadjeva i preko nadjeva stavite jednu koru, pa opet nadjev, koru i tako redom dok ne potrosite sve kore. Za kraj ostavite 2 kore i tako završite.
Baklavu lagano isijecite na kocke ili trokute prije pečenja.
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i pecite baklavu oko 40 minuta. Dok se peče skuhajte sirup .
Nasijecite 1 limun na krugove, a drugi iscijedite, i sve pomiješajte sa šećerom,vodom i vanili šećerom. Stavite da prokuha. Kada prokuha kuhajte samo 7 minuta.
Pečenu i toplu baklavu prelijte ravnomjerno agdom i ostavite da se ohladi.