ORIGINALNA GRČKA BAKLAVA – prija jer nije mnogo slatka !

Predivna i jako ukusna grčka baklava koju kad jednom probate često ćete praviti baš nju!

 

Sastojci
1/2 kg tankih kora za baklavu
Nadjev:
9 jaja
30 dg šećera
300 ml ulja
300 ml čvrstog jogurta
30 dg mljevenih oraha
1 i pol prašak za pecivo
 Agda
50 dg šećera
8 dcl vode
2 vanili šećer
2 limuna
Priprema:

Jaja (9) umutite sa 30 dg šećera. Mutite dok ne dobijete svijetlo žutu i pjenastu smjesu. Polako dodajte 300 ml ulja i  cijelo vrijeme miksajte  na srednje jakoj brzini. Dodajte jogurt,  mljevene orahe pomiješane sa praškom za pecivo.

Veliki duboki pleh malo poulijte i stavite 2 kore, prelijete sa malo nadjeva i preko nadjeva stavite jednu koru, pa opet nadjev, koru i tako redom dok ne potrosite sve kore. Za kraj ostavite 2 kore i tako završite.
Baklavu lagano isijecite na kocke ili trokute prije pečenja.
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni i pecite  baklavu  oko 40  minuta. Dok se peče skuhajte sirup .

Nasijecite 1 limun  na krugove, a drugi iscijedite, i sve pomiješajte sa šećerom,vodom i  vanili šećerom.  Stavite da  prokuha. Kada prokuha kuhajte samo  7 minuta.

Pečenu i toplu baklavu prelijte ravnomjerno  agdom i ostavite da se ohladi.