Prema posljednjim informacijama ruski udar je pogodio rezervoar sa azotnim kkiselinom u gradu Rubižne koji se nalazi na samom istoku Ukrajine. Naime svi stanovnici koji žive u ovom djelu Ukrajine , tačnije u gradu Rubižne na istoku da ostanu u zatvorenom prostoru nakon što je se pojavio toksični oblak dima koji je prekrio oblast.

 

Također, ljudima je rečeno da ostanu u zatvorenom prostoru ili da nose maske za lice koje su umočene u rastvor natrijuma i da paze kako bi izbjegli ružičasti oblak koji ide u pravcu vjetra. Uu jednoj objavi na društvenoj mreži Tviter, ukrajinski parlament je napisao sledeće:

 

“U Rubižnu, Luganska oblast, ruske trupe su pogodile tenk sa azotnom kiselinom! Azotna kiselina je veoma opasna ako se udiše, proguta ili ako je u kontaktu sa kožom. Posljedice ovog incidenta su slične upotrebi hemijskog ili biološkog oružja! Ovo još jednom potvrđuje stvarne namjere neprijateljske strane, a to je da uništi ne samo trupe i infrastrukturu, već i stanovništvo naše zemlje koje ne želi da živi u ‘ruskom svijetu’. Da li je ovo dovoljna crvena linija, NATO?”