Tradicionalni deserti su jednostavno neprevaziđene stvari i nešto što će uvijek biti rado viđeno na trpezi a prvo pojedeno…

Za vas donosimo jedna odličan domaći recept, evo kako da napravite najukusnije tjesto za štrudlu.

Sastojci:

jaja 2
brašno 600 gr
kvasac 40 gr
ulje 100 ml
mlijeko 150 ml
šećer 2 kašike
vanilin šećer 1 kesica
so pola kašič
višnje bez koštica 500 gr
šećer 5 kašika

 

Kako pripremiti:

Višnje dobro ocijedite od soka, stavite šećer i izmješajte. 40 gr kvasca stavite u manju dublju posudu sa toplim mlijekom, šećerom i 2 kašike brašna. Promješajte, poklopite i ostavite nekih 5-10 minuta da se kvasac podigne. Zatim prelijte u vanglu, dodajte vanil šećer, ulje, jaja, polovinu brašna. Mijesiti dok ne postane glatko bez grudvica i ne stvore se balončići.

Polagano dodavati ostatak brašna dok se ne umijesite fino glatko tijesto i oblikujete mekanu loptu. Malo pospite i odozgo sa brašnom, pa prekrite vanglu sa krpom i ostavite 30 minuta da stoji. Kad je odstojalo premijesite, podijelite na tri ili dva dijela, zavisi koliko debelu štrudlu želite. Svaki dio premjesite i razvaljajte oklagijom pravougaonik.

Pospite po cijeloj površini ravnomjerno fil, umotajte bez jakog pritiskanja. Slažite strudle na podmazan pleh ili obložen sa papirom za pečenje. Ostavite oko 15-20 minuta na toplom da narastu, pecite na 200 stepeni dok ne porumene lijepo. Sijecite kad se prohlade da ne budu gnjeckave.