Odlične i ukusne tufahije koje se prave sa jabukama.Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:
700 gr jabuka,
500 gr šećera,
1 kesica vanil. šećera,
1/2 l vode,
sok od pola limuna.

Za fil:
150 gr šećera,
100 gr oraha,1 limun
50 gr badema,5 banana
50 grama trešanja iz kompota,
1 kesica vanil. šećera


Za tufahije koristite onu vrstu jabuka koja se u toku kuvanja ne raspada. Jabuke pripremite opreite i ogulite, a onda kašičicom oštrog vrha ili nožem izvaditi sredinu.
Spremne jabuke stavite u proključalu vodu sa šećerom, vanil. šećerom i limun sokom. Kuhati oko 10-tak min. i pazite da se ne raspadnu.
Kuhane i oceđene jabuke staviti na pleh, a u vodu u kojoj su se kuhale jabuke dojdate šećer i sok od limuna,i skuhati gusti sirup.
umješati šećer, bademe, istruganu koru od limuna, vanil. šećer, mljevene orahe, i fino umućene banane. Sve dobro promješati, napuniti jabuke i politi ih sirupom.
Na samom kraju, tufahije ukrasite pireom od banane ili trešnjom iz kompota, po želji.