Odlična pogača kakvu do sad niste probali!

 

Tijesto za ovu pogaču možete kombinovati tako da dobijete razne oblike. Pogača je predivna, mekana i jako ukusna.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

700 grama brašna

jedno jaje

100 ml ulja

500 ml mlijeka

125 grama maslaca

jedna kaš. šećera

kvasca

soli

 

U malo toplog mlijeka stavite kvasac, šećer i  jednu kašiku brašna da nadođe. Zatim prosite brašno, malo ostavite sa strane, pa u srediti napravite rupu, stavite jaje, pa dodajte mlijeko i kvasac, i po malo dosipajte mlijeka i mjesite tijesto koje treba biti mekano i ne treba da se lijepi, u slučaju potrebe dodajte još malo brašna.

Ovako gotovo tijesto ostavite više od pola sata da se diže. Radnu površinu popite brašna, pa podjelite tijesto na tri dijela, tako da je jedan veći i dva manja.

Veći dio podjelite na dva dijela, tanko razvaljate  oba dijela, pa na jedan stavite kockice maslaca i preko drugi i dio pa onda oblikujte u kuglicu, pa spoljštite je i stavite na sredinu namašćene tepsije.

Druga dva manja dijela razvaljate pa ih premažite sa malo otopljenog maslca, isjecite u trakice i onda pravite rolnice i redajte u tepsiju oko prvog dijela, po želji možete od drugog dijela oblikovati zemičke ili oblike po želji.

 

Pogaču pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata dok ne porumeni. Prijatno!