Rolat ili savijača sa tri nadjeva jako fino izgleda, a u jednom kolaču dobijete tri zarličita okusa. Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za smjesu:
2 kesice kvasca
150 ml mlake vode
80 grama šećera
600 grama glatkog brašna
pola kaš. soli
1 šećer sa aromom limuna ili malo limunove korice pomješanje sa jednom velikom kašikom šećera
2 kom jaja
100 ml slatkog vrhnja
100 grama maslaca

I – najdev sa jabukama:
500 grama jabuka
30 grama maslaca
1 vanilin šeć.
50 grama kristal šećera
pola kašikice cimeta
malo klinčića

II – nadjev od oraha:
200 grama mljevenih oraha
1 vrćica šećera sa aromom ruma
70 ml mlijeka
100 grama šećera

III – nadjev od maka:
200 grama maka u zrnu
100 grama kristal šeće.
150 ml mlijeka
60 grama osušenih brusnica

Kvasac pomješajte sa malo tople vode, pa mu dodajte 1 kaš. šećera i ostavite da se diže na toplom mjestu 5 do 10 minuta.
Brašno pomješajte sa malo soli pa dojdate preostali šećer, limunov šećer, 2 kom jaja, 70 grama rastopljenog maslaca, slatko vrhnje, dignuti kvasac, zatim postepeno mjesite dodajući preostalu vodu. Mjesite dok ne dobijete dinu glatku mjesu. Tijesto ostavie na nauljenu posudu i prektite vlažnom krepom da uveća (oko jedan sat).

Za to vrijeme pripremajte nadjeve.
I – jabuke ogulite, i isjecite na polškice i prijate ih na malo maslaca, zatim dodajte van. šeć , kristal šeć., cimet, klinčiće pa sve zajdno još malo pirjate dok se ne omekšaju. Zatim ostavite da se hladi.

II- samljevenim orasima dodajte malo šeć. sa okuom ruma, kristal. šeć. i vrelo mlijeko (70 ml) te pomješajte i ostavite da se hladi.

III- Mak samljeljite pa mu dodaje šećer i prelite kipućim mlijekom, malo pomješajte pa dodajte sušene brusnice i ostavute da se hladi.

Tijesto podjelite na tri dijela svaki dio razvaljate pa premažite nadjevom i urolajte. Ostavite oko 30 minuta da se digne. Pa pecite na namašćenoj tepsiji oko 40 minutra na temp oko 190 steoemi. Ispećene rolatiće premažite sa malo maslaca i ostavite da se hladi.

Rolate možete po želji peći i odovojeno!

Prijatno!