Svaki dan možemo pročitati neka nova istraživanjja u vezi s koronom. Naime, sada je jedan ugledni stručnjak British Medical Journal, obuhvatio istraživanje na nekoliko hiljada pacijenata koj su bili u bolnici zbog korona virusa, i dao detaljne medicinske podatke nakon ove bolesti. Ono što se moglo da zaključi jeste da korona virus ostavlja posljedice na one koji su je probolovali.

 

Stručnjaci tvrde da u roku 140 dana nakon bolesti , 30 posto medicinskih bolesnika koji se nalaza na putu ka ozdravljenju bilo ponovo u bolnici i to se sve dešavalo četiri puta više naspram onih koji nisu imali virus. Također istraživanja su pokazala da je 1 od 10 pacijenata koji su opet završili u bolnici u istom periodu i preminuli.

 

Bolesti koje se ponavljaju su dijabetes, kardiovaskularne i respiratorne bolesti. Neke prepopruke iz dija u British Medical Jounalu glase: integrisani pristup zahtjevaju dijagnza, liječenje i prevencija post kovid sindroma, a nije analiza na pojedine organe ili na bolesti, pa se sada preporučuje da se sprovedu nova istraživanja kako bi se mogao da utvrde svi mogući faktori rizika. Ako ste imali koronu ne znači da ste sada van opasnosti.