Konstantno korištenje pegle, svakako dovodi do nakupljanja kamenca na njoj. S toga je neophodno voditi računa da se kamenac ne nakuplja. Koristiti peglu prema upustvu proizvođača. Ukoliko vam se desilo da se u pegli nakupilo previše kamenca i tvrokornih mrlja onda imamo za vas provjeren način kako da je očistite.

Da očistite peglu od kamenca potrebna su vam samo dva sastojka: sirće i so.

Skuhajte siće i so u istoj razmjer pola pola, toliko da se so otopi. Preporučuje se korištenje maske za lice. Peglu isključite iz struje, pa istresite 3/4 rezrvoara pegle i protresite, pa ispustite paru pritiskom na duge za paru. Nakon toga onda isperite onda sa ovom mješavinom dva tri puta, pa ispreite peglu sa vodom. Ovo je jako dobar i jednostavan način da očistite peglu od kamenca.

Ako peglu želite da očistite od tvrdokornih mrlja onda za to koristite pastu za zube. Nemojte koristiti grube predmete i žice jer ćete trajno ošteti površinu.  Nanesite sloj paste na peglu pa istrljate sa mekanom krpom. Pa prebrišite suhom, ponovite postupak po potrebi dva tri puta.

Ako na pegli imate zalepljenu tkaninu, onda uzmite pamučnu krpu koju više ne upotrebljavate i zagrite peglu i pređite preko pamučne krpe i mrlje će nestati.