Prema mišljenjima stručnjaka sve toplija ljeta sa konstantnim temperaturama više od 40 stepeni postat će nam normalna stvar dok će pojedini dijelovi svijeta gotovo pa svakodnevno kuburiti sa poplavama i požarima. “Sjever Evropske Unije će se boriti sa poplavama, požarima čak i prema sadašnjim projekcijama porasta klimatskih kretanja, dok će jug EU biti bukvalno zakucan sa sušama, pregrejanim gradskim sredinama i uništavanjem brojnih poljoprivrednih kultura, što će EU dovesti u kolaps.”, stoji u izvještajima.

 

Ono što će šokirati svijet jeste nacr sljedečeg izvještaja koji organizuju Ujedinjene nacije i koji je napisan na 4.200 stranica.

 

Cjelokupna populacija EU uopšte nije svjesna ovog problema. Pojma nemaju kako će sve te klimatske promjene uticati na njih lično”, ovo smatra Pir Forster, direktor internacionalnog centra za klimu Pristli pri Univerzitetu Lids. Tako je posljednja dramatična situacija se desila u Evropi 2003. godine, kada su evropski gradovi skuhali svoje stanovnike, jer su u avgustu zabilježene najviše temperature ikad mjerene, a ovaj je toplotni talas trajao sedmicama.