Biznis kojim se građani sve više bave i koji je postao jako popularan jeste uzgoj ljekovitih biljki. Iz udruženja ljekovite pečurke Kosmoj, koji svoju djelatnost obavljaju preko poljoprivnog gazdinstva Miloš Janjić iz Mladenovca su otkrili kako se ljekovite gljive uzgajaju i koliko se može mjesečno zaraditi.

 

Iz udruženja dodaju da je u najširoj upotrebi ljekovita gljiva reoši koje ima kod nas po šumama ali može da se uzgaja u nekontrolisanim uslovima. Kod nas šitake nema u šumi ili je vrlo rijetka i uglavnom se gaji u vještačkim uslovima. Dok su sve ostale gljive koje su ljekovite imaju širu primjenu su ćuranov rep, Coprinus comatus, Cordiceps i u zadnje vrijme lavlja griva.

 

“Ljekovite su i sve jestive šumske gljive koje ne mogu da se gaje kao sto su lisičarka, vrganj i tartufi. Na žalost proizvodi od ljekovitih pečuraka koje možete naći kod nas u prodavnicama zdrave hrane ili apotekama su uglavnom uvoz iz Kine, koja nudi dosta jeftinije proizvode i dominira na svjetskom tržištu, a kvalitet tih ljekovitih pečuraka je diskutabilan zbog velike zagađenosti kod njih i načina same proizvodnje”, navodi se.