Predivan i mekan kolač koji se topi u ustima, “Ringo Jancsi” kolač.

Ovaj Ringo Jancsi kolač odlična je kombinacija fine korice i mussa, sa prelivom od čokolade.

 

Za ovaj recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

Za koricu:

4 kom jaja

4 kaš. šećera

3 kaš. brašna

1 kaš. kakaa

 

Razdvojite žumanca i bjelanca, prvo umutite žumanca sa šečerom, mutite dok ne promjene boju pa dodajte brašno i kakao, sve zajedno dobro umtite. A zatim u ovu smjesu dodajte umućena bjelanca u jak šlag i lagano zajedno umjesite špartlom. Koru pecite na tepsiji obloženoj pek papirom na 200 stepeni oko 10-15 min pazite da je ne prepečete. Gotovu koru podijelite na dva dijela.

Za kremu:

400 ml slatke pavlake

3 kaš. šećera

1 vanilin šećer

1 cremfix

100 grama tamne čokolade

Umutite pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom, pa zatim dodajte krem fix i dobro umutite. Zatim otopite čokoladu na pari, pa u nju dodajte malo pavlake (1/3 pavlake) umjesite, pa onda sve dodajte u cijelu smjesu umućene pavlake. Pa prelite preko kore. Pa preko stavite drugi dio kore. Na nju onda stavite glazuru.

 

Za glazuru:

6 redova crne čokolade

50 grama putera

1 jaje

Otopite čokoladu sa puterom na nalaganoj vatri, zatim dodajte umućeno jaje pa mješante konstanto i samnjite temperaturu. Mjesite dok se smjesa malo ne zgusne. Preko zadnje kore prelite glazuru.