Tadej Vitovnički koji je se upokojio 2004. godine iza sebe je ostavio proročanstva o Srbima, Crnoj Gori i o Bosni i Hercegovini te mnogim događajima koji bi trebali da se dese. Neka od njegovih predviđanja su se obistinila kao što je na primjer pad DOS-a i nezavisnost Crne Gore, a svojevremeno je napisao i svoje proročanstvo koje se tiče Kosmeta, a tada je rekao:

 

”Šiptari će proglasiti nezavisnost. Ali, to će biti protupravno i bitno je samo da srpski političari nikada to ne potpišu. Jednog dana, posle velikih stradanja u koje će upasti Srbija i čitav srpski narod, zbog bogoodstupništva srpskih vlastodržaca ali i jednog dijela naroda, ipak će doći do ujedinjenja najvećeg dijela Srba. Srbija će se osloboditi i DOS vladara (čiju politiku starac Tadej nije simpatisao). I Amerika i Zapad će Srbe ponovno goniti. Ipak, posle velikih srpskih stradanja, iznenada, Amerika i Zapad će doživjeti strahoviti poraz, pa će se sva njihova vojska povući sa Kosova. Tada će Srbi, za veoma kratko vrijeme osloboditi svoju duhovnu koljevku. I Šiptara više nikada tamo neće biti. Ni jednoga.”

 

Ljudi koji su bili kod oca Tadeja rekli su kako im je rekao da u Crnoj Gori u jednom trenutku da izbije građanski rat , a kasnije i rat sa Šiptarima. Te je rekao da će Crna Gpora veoma brza da postane nezavisna i da će za srbe to da bude težal period. naglasio da će nakon svega ipak Srbi da na kraju pobjede, ali da će cijena pobjede da bude velika, kao i da će najveći udar da bude na SPC u Crnoj Gori i Mitropoliju na Cetinju.