Mnogo je dobra! Zaista vrijedi svakog čekanja ali i truda…

Sastojci:

brašno 450 do 500 g
suhi kvasac 1,5 kašičica
šećer 1 kašičica
so 1 kašičica
ulje 3 kašike
mlijeko mlako 150 ml
mlaka voda 150 ml
žumance za premaz 1
voda 2 kašike

Kako pripremiti:

Pomješati brašno, šećer, so i kvasac, pa dodati mlako mlijeko pomješano sa vodom, umjesiti tijesto muteći sa varjačom. Potom dodati ulje i dalje mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto, gdje se stvaraju mehurići. Pokriti krpom tijesto, staviti na toplom mjestu 15-20 minuta. Potom tijesto podijeliti na 7 dijelova i od svakog napraviti lopticu.

Loptice tijesta poslagati u okrugli pleh prečnika 26 cm, premazan sa malo ulja, praveći razmak između svake loptice. Umutiti žumance sa 2 kašike vode, pa premazati tijesto i ostaviti ga da odstoji još 10-ak minuta. Peći u unapred zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. A ukoliko su jaja domaća, zato će vam se jako lijepo žutiti. Gotovu pogaču uviti u suhu krpu da malo omekša.